Uwielbiam ciasto francuskie, bo można je przygotować w wersji słodkiej lub słonej. Dzisiaj zrobiłam z jabłkami :)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- duże jabłko
- łyżka cukru
- 3/4 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy i drobno kroimy, mieszamy z cukrem, cynamonem i wanilią.
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę jabłkowego farszu i sklejamy brzegi tworząc trójkąty.
- Pieczemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ciasta francuskiego (zazwyczaj 20 min w temperaturze 200°C).
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, bądź posypać zwykłym cukrem- trzeba to wtedy zrobić przed upieczeniem, żeby cukier się trzymał.
uwielbiam ciasto francuskie z jabłkami :) Pięknie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmmmmm! palce lizać! pychota!
OdpowiedzUsuńPyszności :-) ciasto francuskie mam zawsze w lodówce :-)
OdpowiedzUsuńZawsze można z niego zrobić coś ciekawego :)
Usuń