poniedziałek, 30 czerwca 2014

Ciasto francuskie z jabłkami

Uwielbiam ciasto francuskie, bo można je przygotować w wersji słodkiej lub słonej. Dzisiaj zrobiłam z jabłkami :)













Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • duże jabłko
  • łyżka cukru
  • 3/4 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy i drobno kroimy, mieszamy z cukrem, cynamonem i wanilią.
  2. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę jabłkowego farszu i sklejamy brzegi tworząc trójkąty.
  3. Pieczemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ciasta francuskiego (zazwyczaj 20 min w temperaturze 200°C).
  4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, bądź posypać zwykłym cukrem- trzeba to wtedy zrobić przed upieczeniem, żeby cukier się trzymał.


5 komentarzy: