wtorek, 3 czerwca 2014

Orzechowy krem a'la nutella

Zrobiłam dzisiaj orzechowy krem a'la nutella. Ma on mocno orzechowy smak. Z pewnością zrobię go ponownie i trochę zmodyfikuję. Zapraszam miłośników orzechów laskowych i czekolady :)
















Składniki:

  • 1 ½ szklanki orzechów laskowych (około 200 g)
  • ½  szklanki (125 g) kakao
  • ½  szklanki (125 g) mleka sojowego
  • ½  szklanki (125 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być aromat)

Przygotowanie:


  1. Włożyć orzechy laskowe do nagrzanego do 175ºC piekarnika i piec przez ok 8 minut.
  2. Po wyciągnięciu orzechów z piekarnika należy ściągnąć z nich skórkę (wyłożyć je na ręcznik papierowy lub materiałowy i pocierać).
  3. Obrane orzechy zmielić na gładką masę.
  4. Dodać kakao, cukier, mleko oraz wanilię i dalej miksować.
  5. Krem przełożyć do słoiczka i gotowe :)


Jeśli ktoś lubi bardziej słodki krem niech doda więcej cukru i doleje mleka, żeby całość nie była zbyt gęsta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz