Składniki:
- 1 ½ szklanki orzechów laskowych (około 200 g)
- ½ szklanki (125 g) kakao
- ½ szklanki (125 g) mleka sojowego
- ½ szklanki (125 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być aromat)
Przygotowanie:
- Włożyć orzechy laskowe do nagrzanego do 175ºC piekarnika i piec przez ok 8 minut.
- Po wyciągnięciu orzechów z piekarnika należy ściągnąć z nich skórkę (wyłożyć je na ręcznik papierowy lub materiałowy i pocierać).
- Obrane orzechy zmielić na gładką masę.
- Dodać kakao, cukier, mleko oraz wanilię i dalej miksować.
- Krem przełożyć do słoiczka i gotowe :)
Jeśli ktoś lubi bardziej słodki krem niech doda więcej cukru i doleje mleka, żeby całość nie była zbyt gęsta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz