Składniki:
- czekolada bezmleczna
- mleko sojowe
- kasza manna
- cukier
- dżem w kolorze żółtym (na przykład brzoskwiniowy, morelowy, ja użyłam pomarańczowego)
- dowolny aromat (w moim przypadku waniliowy)
- balony
Przygotowanie:
- Balony opłukać pod wodą, osuszyć i nadmuchać do pożądanej wielkości.
- Rozpuścić czekoladę na przykład w kąpieli wodnej.
- Balony zanurzyć w czekoladzie do pożądanej wysokości i odstawić na papier do pieczenia do wyschnięcia.
- Po stwardnieniu czekolady przebić balon i oderwać go od skorupki czekoladowej.
- Wypełnić skorupkę dowolną, zimną masą na przykład z kaszy manny (zagotować szklankę mleka sojowego, dodać 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżeczki cukru i dowolny aromat)
- W masie zrobić wgłębienie i dodać dżem.
Skorupki można wypełnić dowolną masą w kolorze białym. Może to być wegańska bita śmietana, krem kokosowy czy masa z sera wegańskiego. Należy pamiętać o tym, aby warstwa czekolady nie była zbyt cienka, bo skorupki łatwo pękają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz