wtorek, 3 czerwca 2014

Wielkanocne jajka

Dzisiaj przepis na bardzo łatwy w przyrządzeniu deser wegański o tematyce wielkanocnej ;)

















Składniki:

  • czekolada bezmleczna
  • mleko sojowe
  • kasza manna
  • cukier
  • dżem w kolorze żółtym (na przykład brzoskwiniowy, morelowy, ja użyłam pomarańczowego)
  • dowolny aromat (w moim przypadku waniliowy)
  • balony



Przygotowanie:

  1. Balony opłukać pod wodą, osuszyć i nadmuchać do pożądanej wielkości.
  2. Rozpuścić czekoladę na przykład w kąpieli wodnej.
  3. Balony zanurzyć w czekoladzie do pożądanej wysokości i odstawić na papier do pieczenia do wyschnięcia.
  4. Po stwardnieniu czekolady przebić balon i oderwać go od skorupki czekoladowej.
  5. Wypełnić skorupkę dowolną, zimną masą na przykład z kaszy manny (zagotować szklankę mleka sojowego, dodać 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżeczki cukru i dowolny aromat)
  6. W masie zrobić wgłębienie i dodać dżem.


Skorupki można wypełnić dowolną masą w kolorze białym. Może to być wegańska bita śmietana, krem kokosowy czy masa z sera wegańskiego. Należy pamiętać o tym, aby warstwa czekolady nie była zbyt cienka, bo skorupki łatwo pękają.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz