wtorek, 3 czerwca 2014

Mrożone lizaki owocowe

Witam wszystkich :) Dzisiaj pokażę bardzo łatwy sposób na zrobienie orzeźwiającej przekąski idealnej w upalne dni. Ilość składników zależy od inwencji twórczej. Ja zrobiłam zwykłe z owoców.

















Przygotowanie:

  1. Wybrane owoce zmiksować dokładnie lub zostawić mniejsze kawałki.
  2. Owocową masę przelać do pojemników i odstawić do zamrażarki na 3-4 godziny.

Owoce można posłodzić jeśli ktoś woli. Do jabłka i pomarańczy dodałam trochę soku z cytryny, żeby podkreślić smak. Do masy z kiwi dodałam mleko sojowe i wyszedł jogurtowy smak. Można mieszać owoce, dodać przyprawy na przykład cynamon, wanilię lub jakiś aromat, dodając mleka wyjdzie mrożony jogurt. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można rozrzedzić ją wodą, mlekiem lub sokiem. Przepysznym połączeniem jest również mleko sojowe z dodatkiem jakiegoś syropu (na przykład karmelowego) oraz kawałków gorzkiej czekolady (czekoladę najlepiej dodać kiedy mleko będzie trochę zamrożone, wtedy czekolada nie opadnie na dno) lub wiórek kokosowych. Jeśli ktoś nie ma specjalnej formy na lizaki może użyć plastikowych kubeczków. Jeżeli jest problem z wyjęciem lizaków z formy należy zanurzyć pojemnik w gorącej wodzie na kilka sekund, trzeba jednak uważać, aby woda nie miała bezpośredniego kontaktu z lodem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz