wtorek, 10 czerwca 2014

Majonez

Zastanawiałam się ostatnio jakim jogurtem roślinnym zastąpić majonez w mojej ulubionej sałatce. Po co go zastępować skoro można zrobić majonez ze słonecznika, który smakuje identycznie jak ten zwykły!

















Składniki:

  • szklanka łuskanego słonecznika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • łyżeczka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
  • 8 łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 6 godzin.
  2. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy wszystkie składniki oprócz wody i miksujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy stopniowo 8 łyżek wody i rozrzedzamy majonez.
  4. Wkładamy do lodówki i gotowe :)

Po miksowaniu warto spróbować i zobaczyć czy odpowiada nam smak. Nie trzeba dodać wszystkich łyżek wody, konsystencja ma Wam odpowiadać. Jeżeli po rozrzedzeniu smak będzie za słaby to można dodać jeszcze pół łyżeczki każdego składnika (oprócz wody). Majonez jest idealny do sałatek i kanapek. Może spokojnie stać w lodówce przez tydzień. Przepisy na 3 pyszne sałatki z tym majonezem podam już niedługo :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz