Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki bezmlecznych płatków czekoladowych (opcjonalne)
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce suche składniki (cukier, mąka, kakao, soda, sól, proszek do pieczenia)
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, olej, ocet, ekstrakt z wanilii)
- Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką kuchenną lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie należy mieszać zbyt długo.
- Wsypać do masy płatki czekoladowe i ponownie wymieszać.
- Przygotowanym ciastem należy równomiernie wypełnić foremki do mniej więcej 2/3 wysokości.
- Foremki włożyć do nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 min. do suchego patyczka.
- Babeczki ostudzić i udekorować według uznania :)
Z przepisu wychodzi mniej więcej 14 babeczek.
Babeczki dzięki płatkom czekoladowym przypominają trochę brownie. Jeśli ktoś woli bardziej suche babeczki niech nie dodaje płatków. Udekorowałam je kremem z mleka kokosowego zmiksowanego z rozpuszczoną czekoladą gorzką.
Smacznego ;)
Nie może być mleko ryżowe?
OdpowiedzUsuń