wtorek, 3 czerwca 2014

Wegańskie bbeczki czekoladowe

Kolejny przepis jest na babeczki czekoladowe :)
















Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli (1/4 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki bezmlecznych płatków czekoladowych (opcjonalne)



Przygotowanie:

  1. Wymieszać w misce suche składniki (cukier, mąka, kakao, soda, sól, proszek do pieczenia)
  2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, olej, ocet, ekstrakt z wanilii)
  3. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką kuchenną lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie należy mieszać zbyt długo.
  4. Wsypać do masy płatki czekoladowe i ponownie wymieszać.
  5. Przygotowanym ciastem należy równomiernie wypełnić foremki do mniej więcej 2/3 wysokości.
  6. Foremki włożyć do nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 min. do suchego patyczka.
  7. Babeczki ostudzić i udekorować według uznania :)

Z przepisu wychodzi mniej więcej 14 babeczek.

Babeczki dzięki płatkom czekoladowym przypominają trochę brownie. Jeśli ktoś woli bardziej suche babeczki niech nie dodaje płatków. Udekorowałam je kremem z mleka kokosowego zmiksowanego z rozpuszczoną czekoladą gorzką.

Smacznego ;)






1 komentarz: