wtorek, 3 czerwca 2014

Masa cukrowa- lukier plastyczny

Witam wszystkich! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na masę cukrową. Można ją zakupić przez internet, ale warto przeczytać skład, ponieważ czasami znajduje się w niej żelatyna lub inne składniki odzwierzęce. Dlatego warto zrobić ją samemu :)

















Składniki:


  • 800- 1000 g cukru pudru
  • 10 g agaru (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 170 g syropu glokozowo- fruktozowego (ja zrobiłam go samodzielnie)
  • 60 ml zimnej wody
  • 2 ½ łyżeczki gliceryny roślinnej
  • szczypta soli
  • ekstrakt z wanilii lub dowolny aromat



Przygotowanie:

  1. Agar, zimną wodę, syrop i kwasek cytrynowy mieszamy w garnku i gotujemy.
  2. Po zagotowaniu dodajemy glicerynę i ekstrakt z wanilii bądź aromat (należy pamiętać, że duża ilość ekstraktu z wanilii w kolorze brązowym może sprawić, że masa nie będzie idealnie biała)
  3. Płyn wlewamy do miski z częścią cukru pudru i mieszamy.
  4. Lepką masę dodajemy do reszty cukru pudru i ugniatamy.
  5. Z ugniecionej masy cukrowej formujemy kulkę, smarujemy lekko olejem i zawijamy w folię (najlepiej dwukrotnie), a następnie wkładamy do woreczka.
  6. Masa nadaje się do użycia po minimum 12. godzinach.


Do zrobienia masy cukrowej zużyłam 800 g cukru pudru. Barwniki spożywcze można dodać do masy na początku. Ja jednak  wolę to zrobić na końcu, żeby móc podzielić masę na konkretne części. Masa nie powinna być zbyt kleista, ani zbyt sucha. Powinna delikatnie się rozciągać. Najlepiej barwić za pomocą barwników w proszku lub żelu. Masę cukrową najlepiej przechowywać w suchym miejscu, nie w lodówce. Należy zadbać, aby do przechowywanej masy nie dostawało się powietrze, ponieważ to sprawi, że masa się wysuszy i nie będzie zdatna do ponownego użytku. 

Przygotowanie zajmuje około 20 minut :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz