Dzisiaj podam Wam przepis na waniliowe ciasteczka.
Składniki:
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny roślinnej
- ¼ szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ubić razem margarynę, cukier, mleko i ekstrakty.
- Wsypać mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Odstawić do zamrażarki na przynajmniej pół godziny.
- Ciasto rozwałkować (użyć mąki, żeby się nie przyklejało) i wykroić kształty.
- Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez ok 10 minut.
- Wystudzić i przyozdobić.
Ciasteczka były dodatkiem do tortu, który zrobiłam na urodziny taty. Dokładny przepis podam wkrótce :) Zrobiłam również babeczki waniliowe i przyozdobiłam je kremem (bita śmietana i stabilizator- należy czytać skład, bo masa śmietanowa czekoladowa nie jest wegańska) oraz dekoracjami z masy cukrowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz