Składniki:
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki agaru
- dowolny aromat- jeśli robimy tradycyjne ptasie mleczko niech będzie to aromat waniliowy lub śmietankowy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- około 1 łyżeczka Planty
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy agar oraz cukier puder i mieszamy. Całość należy zagotować. Po zagotowaniu dodajemy dowolny aromat.
- Wylewamy do formy (może być prostokątna lub może być forma na czekoladki) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Po wyciągnięciu z lodówki kroimy z prostokąty (lub po prostu wyciągamy z formy jeśli użyliśmy formy na czekoladki).
- Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżeczkę Planty. Jeżeli nadal będzie gęsta można dodać jeszcze pół łyżeczki, nie należy jednak przesadzać. Ptasie mleczko zanurzamy w czekoladzie na przykład za pomocą widelca, nadmiaru czekolady pozbywamy się stukając w widelec i ostawiamy ptasie mleczko do lodówki :)
Z tym przepisem można eksperymentować, można dodawać dowolne aromaty albo na przykład obtoczyć ptasie mleczko w posiekanych orzechach ;)
Ooo! I to jest przepis dla mnie:)) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :)
UsuńPozdrawiam!
Mój mąż uwielbia ptasie mleczko :-) muszę mu zrobić, będzie miał niespodziankę :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :P a dodając rożne aromaty lub soki z owoców można zrobić ptasie mleczko o dowolnym smaku :)
Usuń