poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ptasie mleczko

Ten przepis spodoba się tym, którzy tęsknią za smakiem ptasiego mleczka lub po prostu chcą je przygotować samemu.















Składniki:

  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki agaru
  • dowolny aromat- jeśli robimy tradycyjne ptasie mleczko niech będzie to aromat waniliowy lub śmietankowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 1 łyżeczka Planty

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy agar oraz cukier puder i mieszamy. Całość należy zagotować. Po zagotowaniu dodajemy dowolny aromat.
  2. Wylewamy do formy (może być prostokątna lub może być forma na czekoladki) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki kroimy z prostokąty (lub po prostu wyciągamy z formy jeśli użyliśmy formy na czekoladki).
  4. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżeczkę Planty. Jeżeli nadal będzie gęsta można dodać jeszcze pół łyżeczki, nie należy jednak przesadzać. Ptasie mleczko zanurzamy w czekoladzie na przykład za pomocą widelca, nadmiaru czekolady pozbywamy się stukając w widelec i ostawiamy ptasie mleczko do lodówki :)

Z tym przepisem można eksperymentować, można dodawać dowolne aromaty albo na przykład obtoczyć ptasie mleczko w posiekanych orzechach ;)

4 komentarze:

  1. Ooo! I to jest przepis dla mnie:)) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia ptasie mleczko :-) muszę mu zrobić, będzie miał niespodziankę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością :P a dodając rożne aromaty lub soki z owoców można zrobić ptasie mleczko o dowolnym smaku :)

      Usuń