Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć lub dodać inny)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru lub innej substancji słodzącej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody do pieczenia
Przygotowanie:
- Mleko sojowe wymieszać z sokiem z cytryny (mleko się zetnie i sprawi, że smak i konsystencja będą lepsze).
- Suche składniki wymieszać, dodać do nich mleko z sokiem z cytryny oraz ekstrakt i wymieszać całość. Nie należy mieszać zbyt długo.
- Patelnię lekko wysmarować olejem i smażyć naleśniki.
- Podać z dowolnym syropem lub owocami i gotowe :)
Naleśniki zjadłam z musem truskawkowym i były pyszne. Można pominąć cukier i ekstrakt i zjeść je z warzywami. Do przepisu można również dodać na przykład rodzynki, orzechy lub jakieś owoce, ale należy zmniejszyć ilość mleka jeśli dane owoce zawierają dużo wody. Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu i na patelni, do której nic nie przywiera. Z przepisu wychodzi około 8 średnich naleśników.
jakie grubiutkie (:
OdpowiedzUsuńA jakie dobre :)
Usuń