czwartek, 5 czerwca 2014

Naleśniki

Dzisiaj podam przepis na pyszne i puszyste naleśniki.















Składniki:


  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć lub dodać inny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru lub innej substancji słodzącej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mleko sojowe wymieszać z sokiem z cytryny (mleko się zetnie i sprawi, że smak i konsystencja będą lepsze).
  2. Suche składniki wymieszać, dodać do nich mleko z sokiem z cytryny oraz ekstrakt i wymieszać całość. Nie należy mieszać zbyt długo.
  3. Patelnię lekko wysmarować olejem i smażyć naleśniki.
  4. Podać z dowolnym syropem lub owocami i gotowe :)

Naleśniki zjadłam z musem truskawkowym i były pyszne. Można pominąć cukier i ekstrakt i zjeść je z warzywami. Do przepisu można również dodać na przykład rodzynki, orzechy lub jakieś owoce, ale należy zmniejszyć ilość mleka jeśli dane owoce zawierają dużo wody. Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu i na patelni, do której nic nie przywiera. Z przepisu wychodzi około 8 średnich naleśników.


2 komentarze: