Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 30 ml wody różanej lub amaretto
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Przygotowanie:
- Migdały zalewamy gorącą wodą na około 10 minut. Po tym czasie należy je osuszyć i skórka powinna z łatwością zejść. Migdały, z których skórka nie zeszła można zalać gorącą wodą jeszcze na 5 minut.
- Migdały wrzucamy do blendera i siekamy na gładką masę. Dodajemy cukier, olejek i wodę różaną (bądź amaretto) i dalej ucieramy.
- Wyciągamy masę marcepanową z blendera i ugniatamy. Gotowe :)
Masę należy owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Mój blender nie jest najlepszy i zostawił kawałki migdałów, a masa powinna być gładka. Marcepan jest w smaku bardzo dobry :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz