niedziela, 22 czerwca 2014

Marcepan

Ciasta można przyozdobić nie tylko masą cukrową, ale również marcepanem. Ten kupny nie ma z prawdziwym marcepanem zbyt dużo wspólnego, więc dlaczego nie zrobić go samemu?















Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej lub amaretto
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Przygotowanie:

  1. Migdały zalewamy gorącą wodą na około 10 minut. Po tym czasie należy je osuszyć i skórka powinna z łatwością zejść. Migdały, z których skórka nie zeszła można zalać gorącą wodą jeszcze na 5 minut.
  2. Migdały wrzucamy do blendera i siekamy na gładką masę. Dodajemy cukier, olejek i wodę różaną (bądź amaretto) i dalej ucieramy.
  3. Wyciągamy masę marcepanową z blendera i ugniatamy. Gotowe :)

Masę należy owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Mój blender nie jest najlepszy i zostawił kawałki migdałów, a masa powinna być gładka. Marcepan jest w smaku bardzo dobry :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz