Składniki:
- 250 g margaryny bezmlecznej
- 250 g cukru pudru
- 250 g kakao
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 310 g mąki
Przygotowanie:
- W misce miksować margarynę i cukier puder.
- Dodać kakao, sól, wanilię i stopniowo mąkę.
- Kiedy wszystko będzie połączone, masę należy ugniatać ręcznie przez chwilę i rozwałkować na blacie z mąką, żeby nic się nie przyklejało.
Ciasteczka:
- Wykroić pożądane kształty i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175ºC.
- Piec około 10 minut i przyozdobić kremem jak już wystygną.
Shoty:
- Szklanki lub formę wykładamy papierem do pieczenia (w przypadku formy do babeczek papier musi wystawać ponad i tworzyć podparcie dla ciastka, najlepiej użyć dwóch warstw papieru)
- Z ciasta należy wykroić koło wielkości dna formy czy szklanki oraz prostokąt o pożądanej wysokości i odpowiedniej szerokości.
- Jeżeli chcemy zrobić podstawkę dla naszej szklanki wykrawamy większe koło i odznaczamy w środku mniejsze koło (wielkości dna shota), aby przypominało wygląd talerzyka.
- Należy umieścić na dnie formy, boki obłożyć prostokątnym kawałkiem ciasta i połączyć je razem dociskając palcem, tak aby nie było na dole przerwy.
- Do środka należy włożyć trochę papieru do pieczenia i piec przez 10 minut w temperaturze 175ºC a następnie wyciągnąć papier ze środka ciastka i piec przez kolejne 5 minut.
- Po przestudzeniu wyciągnąć ciastko z formy lub szklanki i rozprowadzić po dnie i bokach roztopioną gorzką czekoladę (w ten sposób mleko nie wycieknie)
- Ciasteczkową szklankę można przyozdobić u góry pokruszonym oreo.
- Gdy czekolada już stwardnieje nalewamy mleka, ustawiamy na podstawce i nasz shot jest gotowy :)
Z tego przepisu wyjdzie mniej więcej 50 ciasteczek (złożonych) więc można skrócić go o połowę jeżeli chce się zrobić mniej. Przed wsadzeniem ciastek do piekarnika warto zetrzeć z nich nadmiar mąki, aby po upieczeniu nie było białych plam (ja o tym zapomniałam :P). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciastka może dodać do przepisu większą ilość cukru, ale słodki krem niweluje mocno czekoladowy smak. Krem może być dowolny na przykład kokosowy i można wykroić inne kształty zamiast tradycyjnych okrągłych.
Świetny pomysł z shotami! : D jakiej margaryny używasz?
OdpowiedzUsuńAkurat nie miałam możliwości kupienia jakiejś lepszej margaryny, a u mnie w miejscowości jest tylko Biedronka więc użyłam Margaryny Tradycyjnej Jagr.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)