Składniki:
- dwa ciasta- jedno upieczone w tortownicy, a drugie w podłużnej formie na przykład na keks. Skorzystałam z mojego przepisu na tort- zwiększyłam go o połowę
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka roślinnego
- 3/4 kostki margaryny roślinnej
- 6 łyżek cukru
- kakao
- masa cukrowa w kolorze czarnym i szarym (mój przepis na masę cukrową)
Przygotowanie:
- Gotujemy budyń z dwóch opakowań (bez cukru). Po ugotowaniu można przykryć folią spożywczą, aby uniknąć kożucha.
- Robimy szablon gitary o pożądanej wielkości na przykład z kartki, można skorzystać z kolorowanek dostępnych w internecie, a następnie wycinamy.
- Ciasta wyjmujemy z form i wycinamy kształty. Korpus wycięłam z ciasta upieczonego w tortownicy, a gryf i główkę z ciasta upieczonego w podłużnej formie. Wszystkie wycięte kawałki kroimy w poprzek (później damy pomiędzy nie krem).
- Margarynę ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po łyżce budyniu.
- Przekładamy kremem ciasto i układamy na podstawce. Korpus i główkę smarujemy kremem z wierzchu i wygładzamy. Do kremu dodajemy około 3 łyżki kakao i smarujemy gryf.
- Nakładamy na gitarę elementy wcześniej wycięte z masy cukrowej i gotowe :)
Przed zrobieniem takiego ciasta warto się przyjrzeć i sprawdzić jakie elementy powinny się na nim znaleźć. Największy kłopot sprawiły mi struny- połamały się na kawałki i trochę zepsuły efekt końcowy. Dodatkowo pomalowałam je na srebrny i złotawy kolor za pomocą barwnika spożywczego. Zrobienie takiego tortu to fajna zabawa :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz