wtorek, 3 czerwca 2014

Ryżowy deser z mleka kokosowego

Dzisiaj przepis na ryżowy deser z owocami :)
















Składniki:

  • woreczek ryżu (100 g)
  • 1 1/3 szklanki wody
  • cukier
  • około 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • około 300 g mrożonych truskawek (mogą być inne owoce)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub cynamonu (opcjonalne)

Przygotowanie ryżu:

  1. Opłukać ryż i gotować w wodzie aż większość wody zostanie wchłonięta. Gotować bez przykrycia.
  2. Dodać pół szklanki mleka kokosowego i cukier (ilość cukru zależy od preferowanej słodkości deseru, najlepiej nie więcej niż 2 łyżki)
  3. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż ryż stanie się miękki.
  4. Pod koniec można dolać mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przygotowanie owoców:

  1. Mrożone truskawki przesypać do garnka i zagotować.
  2. Dodać cukier (według uznania, ja dodałam 3 łyżeczki), 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować.
  3. Dodać wanilię lub laskę cynamonową i odstawić.

Deser podawać na talerzyku lub w miseczce. Z podanych składników wychodzą dwie średnie porcje. Najlepiej użyć ryżu parabolicznego- ja użyłam ryżu brązowego, ale należy pamiętać, że nie będzie on miękki. Deser można podawać z różnymi owocami, można również przyozdobić go wegańską bitą śmietaną, lodami bezmlecznymi lub czekoladą bezmleczną. Deser jest dość sycący :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz