Dzisiaj przepis na ryżowy deser z owocami :)
Składniki:
- woreczek ryżu (100 g)
- 1 1/3 szklanki wody
- cukier
- około 3/4 szklanki mleka kokosowego
- około 300 g mrożonych truskawek (mogą być inne owoce)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- laska wanilii lub cynamonu (opcjonalne)
Przygotowanie ryżu:
- Opłukać ryż i gotować w wodzie aż większość wody zostanie wchłonięta. Gotować bez przykrycia.
- Dodać pół szklanki mleka kokosowego i cukier (ilość cukru zależy od preferowanej słodkości deseru, najlepiej nie więcej niż 2 łyżki)
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż ryż stanie się miękki.
- Pod koniec można dolać mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przygotowanie owoców:
- Mrożone truskawki przesypać do garnka i zagotować.
- Dodać cukier (według uznania, ja dodałam 3 łyżeczki), 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować.
- Dodać wanilię lub laskę cynamonową i odstawić.
Deser podawać na talerzyku lub w miseczce. Z podanych składników wychodzą dwie średnie porcje. Najlepiej użyć ryżu parabolicznego- ja użyłam ryżu brązowego, ale należy pamiętać, że nie będzie on miękki. Deser można podawać z różnymi owocami, można również przyozdobić go wegańską bitą śmietaną, lodami bezmlecznymi lub czekoladą bezmleczną. Deser jest dość sycący :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz