czwartek, 12 czerwca 2014

Lamingtony

Przerywam na chwilę serię majonezowo- sałatkową i podzielę się z wami przepisem na przepyszne lamingtony :)















Składniki na ciasto:

Skorzystałam z mojego przepisu na tort. Ciasto miało grubość około 2 cm. Jeżeli ktoś chce grubsze lamingtony niech zwiększy przepis o połowę lub dwukrotnie.


Składniki na polewę:

  • 350 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • łyżka roztopionej margaryny roślinnej
  • 100 ml gorącej wody
Dodatkowo paczka wiórków kokosowych.


Przygotowanie:

  1. Pieczemy ciasto i jak ostygnie kroimy na kwadraty.
  2. Mieszamy wszystkie składniki na polewę aż znikną grudki.
  3. Kawałki ciasta moczymy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi (najłatwiej to zrobić wrzucając kawałek ciasta do polewy i wyciągając go za pomocą widelca. Nadmiar polewy słynie jeśli uderzymy parę razy o widelec).
  4. Lamingtony układamy na talerzu, wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia  i gotowe :)

Fajnym pomysłem jest również połączenie dwóch lamingtonów za pomocą bitej śmietany kokosowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz