Składniki na ciasto:
Skorzystałam z mojego przepisu na tort. Ciasto miało grubość około 2 cm. Jeżeli ktoś chce grubsze lamingtony niech zwiększy przepis o połowę lub dwukrotnie.
Składniki na polewę:
- 350 g cukru pudru
- 25 g kakao
- łyżka roztopionej margaryny roślinnej
- 100 ml gorącej wody
Dodatkowo paczka wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Pieczemy ciasto i jak ostygnie kroimy na kwadraty.
- Mieszamy wszystkie składniki na polewę aż znikną grudki.
- Kawałki ciasta moczymy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi (najłatwiej to zrobić wrzucając kawałek ciasta do polewy i wyciągając go za pomocą widelca. Nadmiar polewy słynie jeśli uderzymy parę razy o widelec).
- Lamingtony układamy na talerzu, wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia i gotowe :)
Fajnym pomysłem jest również połączenie dwóch lamingtonów za pomocą bitej śmietany kokosowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz