wtorek, 3 czerwca 2014

Dyniowe ciasteczka z imbirem

Kolejny przepis, którym się z Wami podzielę to przepis na dyniowe ciasteczka z imbirem :) Ciasteczka zrobiłam mojej mamie z okazji jej święta. Są pyszne, chrupiące i bardzo szybko znikają :P


Składniki:


  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 70 g margaryny roślinnej
  • 70 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki goździków (w proszku lub nie)


Przygotowanie:

  1. Wymieszać mąkę i sodę.
  2. Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać mąkę.
  3. Ugnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm, wyciąć kształty i przenieść na blachę.
  4. Ciasteczka piec około 17 minut w temperaturze 175°C.
  5. Udekorować lub zostawić bez dekoracji :)

Ciasteczka mają bardzo wyraźny smak- trochę przypominają pierniki- i mają wspaniały zapach. Z tego przepisu wychodzi około 30 średnich ciastek, ale to i tak za mało, bo smakują bardzo dobrze :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz