Dyniowe ciasteczka z imbirem
Kolejny przepis, którym się z Wami podzielę to przepis na dyniowe ciasteczka z imbirem :) Ciasteczka zrobiłam mojej mamie z okazji jej święta. Są pyszne, chrupiące i bardzo szybko znikają :P
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 70 g margaryny roślinnej
- 70 g puree z dyni
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki imbiru (w proszku)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¾ łyżeczki cynamonu
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki goździków (w proszku lub nie)
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę i sodę.
- Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać mąkę.
- Ugnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 8 mm, wyciąć kształty i przenieść na blachę.
- Ciasteczka piec około 17 minut w temperaturze 175°C.
- Udekorować lub zostawić bez dekoracji :)
Ciasteczka mają bardzo wyraźny smak- trochę przypominają pierniki- i mają wspaniały zapach. Z tego przepisu wychodzi około 30 średnich ciastek, ale to i tak za mało, bo smakują bardzo dobrze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz