sobota, 7 czerwca 2014

Babeczki truskawkowe

Sezonowe owoce można wykorzystać nie tylko w deserach, ale również w babeczkach.















Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka truskawkowego musu (można zostawić większe kawałki truskawek)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno suche i mokre składniki, a następnie wymieszać wszystko razem.
  2. Masę przelać do papilotek i piec około 20 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 175° C.
  3. Udekorować według uznania i gotowe :)

Babeczki są dość małe, ale puszyste i bardzo smaczne. Przyozdobiłam je zwykłym lukrem, ale wspaniale smakowałyby z kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz