wtorek, 3 czerwca 2014

Wegańskie babeczki waniliowe

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne babeczki waniliowe.
















Składniki:


  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka sojowego (może być ryżowe)
  • ½  szklanki oleju rzepakowego (może być kokosowy)
  • 2 łyżki ekstraktu z  wanilii
  • 1 łyżka białego lub jabłkowego octu

Przygotowanie:


  1. Wymieszać w misce suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenie, soda, sól).
  2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, olej, ekstrakt z wanilii, ocet).
  3. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką kuchenną lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie należy mieszać zbyt długo.
  4. Przygotowanym ciastem należy równomiernie wypełnić foremki do mniej więcej 2/3 wysokości.
  5. Foremki włożyć do nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 min. do suchego patyczka.
  6. Babeczki ostudzić i udekorować według uznania :)

Z przepisu wychodzi mniej więcej 12 babeczek (czasami wychodzi mi 13)
Babeczki bardzo dobrze smakują z lukrem cytrynowym. Należy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Ilość składników zależy od ilości babeczek oraz pożądanej konsystencji.

2 komentarze:

  1. Moje najulubieńsze, prosty i sprawdzony przepis, a przede wszystkim pyszne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, dodałam jeszcze posiekaną czekoladę, wyszła pełnaaa blacha naprawdę smacznych babeczek :)

    OdpowiedzUsuń