Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne babeczki waniliowe.
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka sojowego (może być ryżowe)
- ½ szklanki oleju rzepakowego (może być kokosowy)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka białego lub jabłkowego octu
Przygotowanie:
- Wymieszać w misce suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenie, soda, sól).
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, olej, ekstrakt z wanilii, ocet).
- Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką kuchenną lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie należy mieszać zbyt długo.
- Przygotowanym ciastem należy równomiernie wypełnić foremki do mniej więcej 2/3 wysokości.
- Foremki włożyć do nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 min. do suchego patyczka.
- Babeczki ostudzić i udekorować według uznania :)
Z przepisu wychodzi mniej więcej 12 babeczek (czasami wychodzi mi 13)
Babeczki bardzo dobrze smakują z lukrem cytrynowym. Należy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Ilość składników zależy od ilości babeczek oraz pożądanej konsystencji.
Moje najulubieńsze, prosty i sprawdzony przepis, a przede wszystkim pyszne. Polecam!
OdpowiedzUsuńSuper, dodałam jeszcze posiekaną czekoladę, wyszła pełnaaa blacha naprawdę smacznych babeczek :)
OdpowiedzUsuń