czwartek, 31 lipca 2014

Kokosowo- czekoladowy sernik z tofu

Dzisiaj przepis na kokosowy sernik z czekoladą :)















Składniki na tortownicę 22 cm:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • budyń waniliowy
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki mleka kokosowego (schłodzonego przez około godzinę)
  • około 150 g herbatników
  • pół kostki margaryny roślinnej
  • tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam pomarańczowej)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 6 łyżek cukru
  • sok z całej cytryny

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Wykładamy na spód tortownicy.
  2. Tofu blendujemy z budyniem, mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  3. Siekamy 1/3 tabliczki czekolady i mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na przygotowany spód i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
  4. Jak ciasto ostygnie wylewamy na nie roztopioną czekoladę z mlekiem i gotowe :)


Oczywiście ciasto można upiec w mniejszej tortownicy- będzie po prostu wyższe :) Lepiej wtedy zrobić nieco mniej herbatnikowego spodu.



9 komentarzy: