Dzisiaj przepis na kokosowy sernik z czekoladą :)
Składniki na tortownicę 22 cm:
- 2 kostki tofu naturalnego
- budyń waniliowy
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki mleka kokosowego (schłodzonego przez około godzinę)
- około 150 g herbatników
- pół kostki margaryny roślinnej
- tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam pomarańczowej)
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 6 łyżek cukru
- sok z całej cytryny
Przygotowanie:
- Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Wykładamy na spód tortownicy.
- Tofu blendujemy z budyniem, mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Siekamy 1/3 tabliczki czekolady i mieszamy z masą serową. Całość wylewamy na przygotowany spód i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
- Jak ciasto ostygnie wylewamy na nie roztopioną czekoladę z mlekiem i gotowe :)
Oczywiście ciasto można upiec w mniejszej tortownicy- będzie po prostu wyższe :) Lepiej wtedy zrobić nieco mniej herbatnikowego spodu.
Wygląda pysznie. Jestem ciekawa jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo dobrze :)
UsuńNie jadłam , ale na pewno chętnie spróbowałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSernik jest bardzo dobry :) I można go robić w różnych wersjach :)
Usuńmniamu
OdpowiedzUsuńMmm, wyszedł Ci wspaniały :)
OdpowiedzUsuńA jaki był dobry :)
UsuńStały bywalec w mojej kuchni :D !
OdpowiedzUsuńSernik z tofu najlepszy! :)
Usuń