Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Do kaszy dodajemy mleko i olej, a następnie suche składniki i mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy nasze placuszki. Na jeden placek dałam 2 łyżki ciasta.
- Polewamy nasze placki syropem klonowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy z konfiturą :)
Niestety nie pamiętam ile placuszków wychodzi z tego przepisu, bo już miałam na nie taką ochotę, że nawet ich nie policzyłam :P Wydaje mi się że około 8 średnich placków.
jadłabym! <3
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są pyszne :)
UsuńCudowne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania ;-)
UsuńMega pomysł ! Zdecydowanie muszę kiedyś to zrobić :D !
OdpowiedzUsuńDość szybko się je robi i są bardzo dobre :) Kaszę można nawet ugotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić w lodówce, Wtedy rano będzie błyskawiczne śniadanie :)
UsuńKusisz, kusisz ;) !
Usuń