Podam Wam kolejny przepis na serniczki na zimno- tym razem czekoladowe z jeżynami :)
Składniki:
- opakowanie tofu naturalnego
- 120 ml mleka roślinnego
- łyżeczka agaru
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- aromat lub ekstrakt z wanilii (opcjonalne)
- herbatniki (około 70 g)
- 3 łyżki margaryny roślinnej- można ją zastąpić na przykład masłem orzechowym, olejem kokosowym, dżemem, kremem czekoladowym
- miseczka jeżyn
- dodatkowo pół łyżeczki agaru (do jeżyn)
Przygotowanie:
- Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopioną margaryną. Masę wykładamy do papilotek.
- Tofu blendujemy na gładką masę z mlekiem wymieszanym z agarem.
- Wylewamy do garnka, dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy i ekstrakt, a następnie musimy całość zagotować.
- Masę serową wylewamy na herbatnikowy spód- około 1.5 łyżki tak, żeby zostało miejsce na jeżyny.
- Umyte jeżyny bendujemy i mieszamy z agarem. Gotujemy i wylewamy na serową masę.
- Serniczki wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :) Później można je udekorować świeżymi jeżynami.
Zachęciłaś mnie koniecznie muszę wypróbować Twoje serniki :-)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie wykorzystanie tofu :)
UsuńMmm, musiały smakować bajecznie :) Śliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne :)
UsuńWyglądają kusząco! A, że lubię wszystko co na zimno to aż muszę zapisać na liście do wypróbowania ;D
OdpowiedzUsuńMi bardzo zasmakowały takie desery na zimno :)
Usuń