sobota, 2 sierpnia 2014

Czekoladowe serniczki z jeżynami

Podam Wam kolejny przepis na serniczki na zimno- tym razem czekoladowe z jeżynami :)















Składniki:

  • opakowanie tofu naturalnego
  • 120 ml mleka roślinnego
  • łyżeczka agaru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • aromat lub ekstrakt z wanilii (opcjonalne)
  • herbatniki (około 70 g)
  • 3 łyżki margaryny roślinnej- można ją zastąpić na przykład masłem orzechowym, olejem kokosowym, dżemem, kremem czekoladowym
  • miseczka jeżyn
  • dodatkowo pół łyżeczki agaru (do jeżyn)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopioną margaryną. Masę wykładamy do papilotek.
  2. Tofu blendujemy na gładką masę z mlekiem wymieszanym z agarem.
  3. Wylewamy do garnka, dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy i ekstrakt, a następnie musimy całość zagotować.
  4. Masę serową wylewamy na herbatnikowy spód- około 1.5 łyżki tak, żeby zostało miejsce na jeżyny.
  5. Umyte jeżyny bendujemy i mieszamy z agarem. Gotujemy i wylewamy na serową masę.
  6. Serniczki wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :) Później można je udekorować świeżymi jeżynami.



Jeżyny 2014

6 komentarzy:

  1. Zachęciłaś mnie koniecznie muszę wypróbować Twoje serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały smakować bajecznie :) Śliczne maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają kusząco! A, że lubię wszystko co na zimno to aż muszę zapisać na liście do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń