Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru (około pół szklanki)
- 100 ml mleka roślinnego
- pół- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki Planty
Przygotowanie:
- Mieszamy razem wiórki kokosowe, mąkę i cukier i dodajemy 50 ml mleka, a następnie mieszamy całość.
- Jeżeli się nie klei dodajemy jeszcze trochę mleka, aż z masy będzie można formować kulki. Ostatecznie zużyłam 80 ml mleka.
- Formujemy na blasze kulki i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C aż kokosanki będą miały złocisty kolor.
- Roztapiamy czekoladę z Plantą i moczymy spody ostudzonych kokosanek, a następnie przyozdabiamy z góry czekoladą :)
Kokosanki najlepiej trzymać w pojemniku, żeby nie stwardniały. Z przepisu wyszło 27 kokosanek. Jeżeli chcecie uzyskać mocno słodki smak to warto zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki. Wydaje się dużo, ale gorzka czekolada niweluje słodycz. Można też po prostu pominąć etap z czekoladą.Oczywiście używając pół szklanki cukru również są słodkie, powiedziałabym że idealne :)
Bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne ;)
UsuńUwielbiam kokosanki, mogłabym zjeść je wszystkie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ja tak samo :) aż mnie mama upominała, żebym jej coś zostawiła :P
Usuń