Składniki:
- około pół kilograma ugotowanego, obranego bobu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy
Przygotowanie:
- Bób wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, rozgnieciony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny i dowolne przyprawy (u mnie pieprz, sól i granulowany czosnek), a następnie blendujemy na gładką masę.
- Kosztujemy i ewentualnie dodajemy trzecią łyżkę soku z cytryny i dalej doprawiamy.
Sok z cytryny najlepiej dodawać stopniowo, tak samo przyprawy, aż do osiągnięcia pożądanego smaku.
Bób jest ideałem w każdej wersji ;D !
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
UsuńNiestety muszę obejść się smakiem i pięknymi zdjęciami, bo u mnie bobu nigdzie nie ma, szkoda.
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj mrożonego bobu na przykład firmy Hortex? Mi smakuje i po ugotowaniu jest jak świeży ze sklepu, a firma bardzo zastrzega sobie ekologiczne uprawy i brak konserwantów :)
Usuń