Składniki na szklankę 250 ml:
- espresso
- 150 ml zimnego mleka roślinnego
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- 2 duże kostki lodu
Przygotowanie:
- Mleko i syrop wlewamy do szklanki i mieszamy. Dodajemy kostki lodu.
- Powoli wlewamy espresso, żeby uzyskać dwie warstwy. Można to zrobić za pomocą łyżki.
- Przyozdabiamy pianką z mleka, startą czekoladą/kakao lub po prosty wypijamy :)
Zamiast syropu karmelowego można dodać inny dowolny syrop lub ominąć ten krok jeśli ktoś woli gorzką kawę. Najlepiej użyć naturalnego mleka, ponieważ waniliowe jest już słodzone, wtedy należy zmniejszyć ilość syropu, chyba że ktoś lub słodką kawę.
Bardzo zachęcające, aż żałuję, że nie pijam kawy, może można to wykombinować z mrożoną herbatą ;-)
OdpowiedzUsuńMrożona herbata w upalne dni też jest świetna :)
Usuńsuper! oddałabym wszystko za taką teraz!
OdpowiedzUsuńJa się muszę powstrzymywać, bo mogłabym wypić kilka takich dziennie :)
UsuńMmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa też. Mogłabym pić litrami ;-)
Usuń