Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny bezmlecznej
- 1/2 łyżeczki soli
- zimna woda
Na nadzienie:
- około 10 jabłek
- pół szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
- niepełna łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Mąkę i ostrze blendera schładzamy w zamrażarce przez około pół godziny. Dzięki temu nasze ciasto wyjdzie idealnie.
- Po schłodzeniu montujemy ostrze, wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę, sól i blendujemy przez chwilę.
- Następnie stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto będzie można ugniatać. Wyciągamy je z blendera i chwilę ugniatamy, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę (pół godziny również wystarczy jeśli komuś się spieszy :)
- Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w jakie się chce kawałki. Ja jabłka posiekałam w blenderze na mniejsze kawałki.
- Do jabłek dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodyczy jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne pół szklanki, a nawet 3/4 będzie odpowiednie. Jeżeli jabłka są słodkie lepiej dodawać cukier stopniowo, żeby nie przesłodzić. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy ponownie.
- Kiedy nasze ciasto jest już schłodzone dzielimy je na dwie części (jedna większa od drugiej). Większą część musimy rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wyłożyć nią spód i boki tortownicy.
- Wykładamy nasze nadzienie i przykrywamy pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Ciasto z góry należy ponacinać lub wyciąć kształty.
- Placek należy piec przez 10 minut w temperaturze 320°C, a następnie przez około 50 minut w temperaturze 180°C- aż będzie złociste.
- Ostudzić lub zjeść na ciepło :)
Po około 30 minutach należy spoglądać na ciasto, bo może być gotowe szybciej. Można je podać opruszone cukrem pudrem lub z jakimś sorbetem. Lepiej nie przesadzać z grubością ciasta, jeśli nam zostanie możemy je zamrozić lub zrobić tartaletki :) Jeśli ktoś chce może dodać odrobinę aromatu do ciasta, wtedy będzie miało piękny zapach i delikatny posmak danego aromatu- na pewno świetnie skomponuje się z nadzieniem.
Ale zazdroszczę tak wypieczonego spodu ! Jak tylko kupię nowy piekarnik to też piekę coś takiego ;D !
OdpowiedzUsuńPolecam :D
Usuńświetnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTak samo smakuje :)
UsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :)
Usuń