środa, 23 lipca 2014

Placek jabłkowy

Kolejny przepis to przepyszny placek jabłkowy. Bardzo dobry zarówno na ciepło jak również na zimno :)















Składniki:


Na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny bezmlecznej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda

Na nadzienie:
  • około 10 jabłek
  • pół szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • niepełna łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mąkę i ostrze blendera schładzamy w zamrażarce przez około pół godziny. Dzięki temu nasze ciasto wyjdzie idealnie.
  2. Po schłodzeniu montujemy ostrze, wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę, sól i blendujemy przez chwilę.
  3. Następnie stopniowo dodajemy wodę, aż ciasto będzie można ugniatać. Wyciągamy je z blendera i chwilę ugniatamy, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę (pół godziny również wystarczy jeśli komuś się spieszy :)
  4. Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w jakie się chce kawałki. Ja jabłka posiekałam w blenderze na mniejsze kawałki.
  5. Do jabłek dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodyczy jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne pół szklanki, a nawet 3/4 będzie odpowiednie. Jeżeli jabłka są słodkie lepiej dodawać cukier stopniowo, żeby nie przesłodzić. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy ponownie.
  6. Kiedy nasze ciasto jest już schłodzone dzielimy je na dwie części (jedna większa od drugiej). Większą część musimy rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wyłożyć nią spód i boki tortownicy.
  7. Wykładamy nasze nadzienie i przykrywamy pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Ciasto z góry należy ponacinać lub wyciąć kształty.
  8. Placek należy piec przez 10 minut w temperaturze 320°C, a następnie przez około 50 minut w temperaturze 180°C- aż będzie złociste. 
  9. Ostudzić lub zjeść na ciepło :)

Po około 30 minutach należy spoglądać na ciasto, bo może być gotowe szybciej. Można je podać opruszone cukrem pudrem lub z jakimś sorbetem. Lepiej nie przesadzać z grubością ciasta, jeśli nam zostanie możemy je zamrozić lub zrobić tartaletki :) Jeśli ktoś chce może dodać odrobinę aromatu do ciasta, wtedy będzie miało piękny zapach i delikatny posmak danego aromatu- na pewno świetnie skomponuje się z nadzieniem.





6 komentarzy: