sobota, 12 lipca 2014

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem

Tofu ma bardzo dużo zastosowań. Ja dzisiaj zrobiłam z niego omlet. Taki omlet to pyszne śniadanie, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :)

















Składniki:

  • opakowanie tofu naturalnego (180 g)
  • 100 ml mleka roślinnego (nie słodkie) lub wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pomidor
  • szczypiorek
  • przyprawy (u mnie pieprz, sól, słodka papryka, curry)

Przygotowanie:

  1. Tofu blendujemy na gładką masę razem z wodą/mlekiem i skrobią.
  2. Pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i dodajemy do masy. Przyprawiamy.
  3. Smażymy z niewielką ilością oleju kilka minut z każdej strony pod przykryciem.

Do takiego omletu można dodać jakiekolwiek warzywa- smakuje bardzo dobrze. Jest to idealny pomysł na śniadanie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz