poniedziałek, 21 lipca 2014

Leczo z cukinii

Dzisiaj podam Wam przepis na jedną z moich ulubionych letnich potraw- leczo z cukinii.
















Składniki:

  • około 1,5 kg cukinii
  • 3 cebule
  • czerwona i żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 3 duże pomidory
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ketchup
  • pieprz, sól
  • sos chili (opcjonalnie)
  • przyprawa do leczo (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Można ją wcześniej obrać i  wydrążyć pestki- mi to nie przeszkadzało :) Dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, cebule i zmiażdżony czosnek.
  2. Do garnka wlewamy nie więcej niż 1/4 szklanki wody i zaczynamy gotować całość na wolnym ogniu.
  3. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę- najłatwiej obrać pomidory nacinając je z dwóch stron i zalewając gorącą wodą na minutę. Po tym czasie skórka sama odejdzie.
  4. Gdy już nasze warzywa zmiękną i puszczą sok dodajemy pomidory i mieszamy.
  5. Teraz zabieramy się za doprawianie- wiadomo, każdy woli inny smak. Ja użyłam 2 łyżek sosu chili, 3 łyżek ketchupu, soli, pieprzu i sporo przyprawy do leczo.
  6. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy i gotowe :)




Cukinia 2014

2 komentarze: