Dzisiaj podam Wam przepis na jedną z moich ulubionych letnich potraw- leczo z cukinii.
Składniki:
- około 1,5 kg cukinii
- 3 cebule
- czerwona i żółta papryka
- 3 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 3 duże pomidory
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ketchup
- pieprz, sól
- sos chili (opcjonalnie)
- przyprawa do leczo (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Można ją wcześniej obrać i wydrążyć pestki- mi to nie przeszkadzało :) Dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, cebule i zmiażdżony czosnek.
- Do garnka wlewamy nie więcej niż 1/4 szklanki wody i zaczynamy gotować całość na wolnym ogniu.
- Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę- najłatwiej obrać pomidory nacinając je z dwóch stron i zalewając gorącą wodą na minutę. Po tym czasie skórka sama odejdzie.
- Gdy już nasze warzywa zmiękną i puszczą sok dodajemy pomidory i mieszamy.
- Teraz zabieramy się za doprawianie- wiadomo, każdy woli inny smak. Ja użyłam 2 łyżek sosu chili, 3 łyżek ketchupu, soli, pieprzu i sporo przyprawy do leczo.
- Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy i gotowe :)
Również do moich ulubionych dań się zalicza :-)
OdpowiedzUsuńLeczo jest pycha ;-)
OdpowiedzUsuń