Dzisiaj przepis na ryżową zapiekankę. Jest pyszna, lekka i bardzo szybko się ją przygotowuje.
Składniki:
- dwa woreczki ryżu (200 g)
- kilka jabłek (użyłam 5 mniejszych)
- tyle samo brzoskwiń
- cynamon
- cukier
- 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż.
- Obieramy i kroimy jabłka oraz brzoskwinie. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić na przykład w kostkę. Dodajemy do nich cynamon i cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, najlepiej dodawać stopniowo i kosztować.
- Do naczynia wsypujemy woreczek ryżu, na to wylewamy połowę owocowej masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na to znowu ryż, a następnie masa owocowa.
- Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi (1-2 łyżki) i łyżeczką cukru. Wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C.
mmm przypomina mi smak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńU mnie bywała bardzo często :D
Usuń