środa, 3 września 2014

Ryżowa zapiekanka z jabłkami i brzoskwiniami

Dzisiaj przepis na ryżową zapiekankę. Jest pyszna, lekka i bardzo szybko się ją przygotowuje.













Składniki:

  • dwa woreczki ryżu (200 g)
  • kilka jabłek (użyłam 5 mniejszych)
  • tyle samo brzoskwiń
  • cynamon
  • cukier
  • 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż.
  2. Obieramy i kroimy jabłka oraz brzoskwinie. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić na przykład w kostkę. Dodajemy do nich cynamon i cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, najlepiej dodawać stopniowo i kosztować.
  3. Do naczynia wsypujemy woreczek ryżu, na to wylewamy połowę owocowej masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na to znowu ryż, a następnie masa owocowa.
  4. Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi (1-2 łyżki) i łyżeczką cukru. Wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  5. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C.


2 komentarze: