wtorek, 16 września 2014

Tort z owocami

Tym razem kolejny przepis na tort, w którym można wykorzystać sezonowe owoce :)















Składniki:


Czekoladowy biszkopt na tortownicę 24 cm:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • 1.5 tabliczki czekolady (ok. 140 g)
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • sezonowe owoce (u mnie truskawki, jagody, czerwone porzeczki, maliny)
  • marcepan (opcjonalne, ja go użyłam, ponieważ miałam w lodówce :)

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i zostawiamy do przesuszenia.
  2. Mieszamy suche składniki biszkoptu, dodajemy do nich mokre składniki i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
  3. Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i przekładamy marcepanem. Można przełożyć go na przykład konfiturą lub po prostu ominąć ten podpunkt.
  4. Truskawki kroimy na pół, wycierami ręcznikiem papierowym i układamy wzdłuż brzegu ciasta przekrojoną stroną na zewnątrz. Środek wypełniamy owocami.
  5. Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem i wykładamy na owoce.
  6. Czekoladę topimy z mlekiem i czekamy aż nie będzie już ciepła. Zrobić ganache można na różne sposoby- zalać czekoladę ciepłym mlekiem roślinnym ( ja użyłam sojowego waniliowego), podgrzać czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  7. Ostudzone ganache wykładamy na wierzch ciasta delikatnie smarując tak, żeby nie wymieszać go ze śmietaną kokosową. 
  8. Kiedy czekolada zastygnie wykładamy na środek owoce i dekorujemy na przykład miętą.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu i spożyć w ciągu 2 dni, ponieważ zawiera dużo owoców, które szybko fermentują. Nie warto dodawać do ganache cukru, ponieważ smak gorzkiej czekolady tworzy kontrast pomiędzy słodką śmietaną i owocami.






1 komentarz: