Składniki:
Czekoladowy biszkopt na tortownicę 24 cm:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- 1.5 tabliczki czekolady (ok. 140 g)
- 60 ml mleka roślinnego
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- sezonowe owoce (u mnie truskawki, jagody, czerwone porzeczki, maliny)
- marcepan (opcjonalne, ja go użyłam, ponieważ miałam w lodówce :)
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i zostawiamy do przesuszenia.
- Mieszamy suche składniki biszkoptu, dodajemy do nich mokre składniki i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
- Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i przekładamy marcepanem. Można przełożyć go na przykład konfiturą lub po prostu ominąć ten podpunkt.
- Truskawki kroimy na pół, wycierami ręcznikiem papierowym i układamy wzdłuż brzegu ciasta przekrojoną stroną na zewnątrz. Środek wypełniamy owocami.
- Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem i wykładamy na owoce.
- Czekoladę topimy z mlekiem i czekamy aż nie będzie już ciepła. Zrobić ganache można na różne sposoby- zalać czekoladę ciepłym mlekiem roślinnym ( ja użyłam sojowego waniliowego), podgrzać czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Ostudzone ganache wykładamy na wierzch ciasta delikatnie smarując tak, żeby nie wymieszać go ze śmietaną kokosową.
- Kiedy czekolada zastygnie wykładamy na środek owoce i dekorujemy na przykład miętą.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu i spożyć w ciągu 2 dni, ponieważ zawiera dużo owoców, które szybko fermentują. Nie warto dodawać do ganache cukru, ponieważ smak gorzkiej czekolady tworzy kontrast pomiędzy słodką śmietaną i owocami.
Te kolory <3 ! Cudo :)
OdpowiedzUsuń