Składniki:
Na biszkopt:
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- pół szklanki oleju
- 1.5 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki cukru
- pół szklanki kakao
- 1.5 łyżeczki sody
- ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- cukier puder
- dekoracyjne wiśnie (opcjonalne)
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- mleko roślinne
Przygotowanie:
- W osobnych miskach mieszamy suche i mokre składniki na biszkopt. Następnie dodajemy suche do mokrych i całość mieszamy.
- Przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 22 cm i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180°C.
- Stałą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem pudrem.
- Kiedy biszkopty ostygną ustawiamy jeden na paterze lub talerzu, na to nakładamy śmietanę kokosową i kilka wiśni. Na to kładziemy kolejny biszkopt i całość smarujemy śmietaną. Jeśli zostanie nam trochę śmietany i wiśni to możemy przyozdobić tort. Boki tortu obsypujemy płatkami czekoladowymi.
- Czekoladę roztapiamy z mlekiem roślinnym. Ja mleka dodałam bez miarki, ale myślę że tak około 1/3 lub nawet 1/2 szklanki. Kiedy czekolada się rozpuści sos będzie bardzo rzadki, ale spokojnie :) Jak tylko ostygnie to zgęstnieje.
- Gotowym sosem dekorujemy pokrojone kawałki tortu.
Tort jest mocno czekoladowy i przepyszny. Na zdjęciu sos czekoladowy mi się rozlał, ponieważ już nie umiałam wytrzymać, bo chciałam jak najszybciej skosztować kawałek i użyłam jeszcze ciepłego sosu :P
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTo spełnienia marzeń życzę :) !!
Dziękuję :)
UsuńNajlepsze życzenia :) Tort wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń