Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- szklanka mleka roślinnego (może być woda)
- 2/3 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- ekstrakt waniliowy lub olejek
- posiekana gorzka czekolada (ok. 10 kostek)- opcjonalne
Przygotowanie:
- Suche składniki mieszamy razem, dodajemy mokre składniki i całość mieszamy. Jeśli ktoś chce niech doda posiekaną czekoladę.
- Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180°C.
Zamiast posiekanej czekolady można dodać na przykład orzechy. Używając dwóch szklanek cukru uzyskamy mocno czekoladowe i słodkie brownie. Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta niech doda 1.5 szklanki cukru. Ja brownie upiekłam w tortownicy 24 cm, bo nie miałam akurat pod ręką żadnej odpowiedniej blachy. Dlatego ciasto wyszło grubsze i musiało się piec godzinę, ale mimo tego smakowało świetnie :) Te jasne ślady po bokach są od bułki tartej :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz