środa, 10 września 2014

Brownie

Dzisiaj przepis na obłędne, mocno czekoladowe brownie :) To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.















Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5- 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • szklanka mleka roślinnego (może być woda)
  • 2/3 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • ekstrakt waniliowy lub olejek
  • posiekana gorzka czekolada (ok. 10 kostek)- opcjonalne

Przygotowanie:

  1. Suche składniki mieszamy razem, dodajemy mokre składniki i całość mieszamy. Jeśli ktoś chce niech doda posiekaną czekoladę.
  2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180°C.

Zamiast posiekanej czekolady można dodać na przykład orzechy. Używając dwóch szklanek cukru uzyskamy mocno czekoladowe i słodkie brownie. Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta niech doda 1.5 szklanki cukru. Ja brownie upiekłam w tortownicy 24 cm, bo nie miałam akurat pod ręką żadnej odpowiedniej blachy. Dlatego ciasto wyszło grubsze i musiało się piec godzinę, ale mimo tego smakowało świetnie :) Te jasne ślady po bokach są od bułki tartej :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz