Składniki:
- 6 dużych brzoskwiń (ja użyłam 12 małych)
- cytryna
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Najpierw robimy syrop cukrowy. Jeśli ktoś ma w domu jakąś inną substancję słodzącą może jej użyć zamiast przygotowywać syrop cukrowy- na przykład użyć syropu z agawy. Wodę mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści odstawiamy syrop do przestygnięcia.
- Obieramy brzoskwinie i wyciągamy pestki. Wyciskamy sok z całej cytryny.
- Do blendera wrzucamy nasze brzoskwinie, wlewamy sok z cytryny, syrop cukrowy i dodajemy szczyptę soli. Blendujemy na gładką masę.
- Wlewamy do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin od czasu do czasu mieszając. Jeśli ktoś ma maszynę do lodów niech jej użyje :)
Taki sorbet jest przepyszny i mocno orzeźwiający. Myślę, że świetnie będzie smakować na śniadanie razem z brzoskwiniowymi placuszkami :)
idealny na dzisiejszy upalny dzień:)
OdpowiedzUsuń