sobota, 6 września 2014

Sorbet brzoskwiniowy

Lato w sumie już się kończy, ale na dworze jest jeszcze dość ciepło więc to idealna pogoda na sorbet :)















Składniki:

  • 6 dużych brzoskwiń (ja użyłam 12 małych)
  • cytryna
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Najpierw robimy syrop cukrowy. Jeśli ktoś ma w domu jakąś inną substancję słodzącą może jej użyć zamiast przygotowywać syrop cukrowy- na przykład użyć syropu z agawy. Wodę mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści odstawiamy syrop do przestygnięcia.
  2. Obieramy brzoskwinie i wyciągamy pestki. Wyciskamy sok z całej cytryny.
  3. Do blendera wrzucamy nasze brzoskwinie, wlewamy sok z cytryny, syrop cukrowy i dodajemy szczyptę soli. Blendujemy na gładką masę.
  4. Wlewamy do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin od czasu do czasu mieszając. Jeśli ktoś ma maszynę do lodów niech jej użyje :)

Taki sorbet jest przepyszny i mocno orzeźwiający. Myślę, że świetnie będzie smakować na śniadanie razem z brzoskwiniowymi placuszkami :)



1 komentarz: