środa, 17 września 2014

Pomidory faszerowane komosą ryżową

Już od dawna chciałam spróbować wysławianych, pysznych, nadziewanych pomidorów. Niestety zawsze znajdowałam jakąś wymówkę- albo brak czasu na gotowanie, albo nie wiedziałam z czym je zrobić. W końcu się zebrałam i je zrobiłam. Powinnam była to zrobić już dawno, bo wyszły na prawdę rewelacyjnie!















Składniki:

  • około 6 większych pomidorów
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • olej
  • kilkanaście pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy

Przygotowanie:

  1. Komosę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. Ścinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek na przykład za pomocą łyżki. Pomidory ustawiamy przeciętą stroną na dół na ręczniku papierowym.
  3. Obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy z pokrojoną cebulą. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy odrobinę oleju, zmiażdżony czosnek i doprawiamy. Dodajemy ugotowaną komosę i całość mieszamy.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pomidory i przykrywamy je wcześniej ściętymi "kapelusikami".
  5. Pomidory smarujemy olejem i układamy w żaroodpornym naczyniu- naczynie również należy wysmarować olejem.
  6. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C.

Faszerowane pomidory to wspaniały pomysł na obiad, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

2 komentarze:

  1. Komosy jeszcze nie próbowałam, może pora się skusić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przy tych pomidorach spróbowałam po raz pierwszy :P

      Usuń