Składniki:
- około 6 większych pomidorów
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- olej
- kilkanaście pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy
Przygotowanie:
- Komosę gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Ścinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek na przykład za pomocą łyżki. Pomidory ustawiamy przeciętą stroną na dół na ręczniku papierowym.
- Obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy z pokrojoną cebulą. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy odrobinę oleju, zmiażdżony czosnek i doprawiamy. Dodajemy ugotowaną komosę i całość mieszamy.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy pomidory i przykrywamy je wcześniej ściętymi "kapelusikami".
- Pomidory smarujemy olejem i układamy w żaroodpornym naczyniu- naczynie również należy wysmarować olejem.
- Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C.
Faszerowane pomidory to wspaniały pomysł na obiad, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
Komosy jeszcze nie próbowałam, może pora się skusić ;D
OdpowiedzUsuńJa przy tych pomidorach spróbowałam po raz pierwszy :P
Usuń