Dzisiaj kolejny post z serii o plackach :) Tym razem coś dla bezglutenowców. Mąki z ciecierzycy używam głównie to różnego rodzaju kotletów, ponieważ ma ona taki grochowy posmak- takie jest przynajmniej moje odczucie. Stwierdziłam, że zaryzykuję i spróbuję jej wykorzystać do potraw na słodko. Miałam pewne obawy, ale kiedy już spróbowałam placków- całkowicie zniknęły :)
Składniki:
- szklanka mąki z ciecierzycy
- około pół szklanki mleka roślinnego
- 1.5 łyżki oleju
- banan
- pokruszona czekolada
- cukier
- cynamon
- syrop kokosowy
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, wlewamy mleko, dodajemy pół rozgniecionego banana i drugą połowę pokrojoną, później pokruszona czekolada, trochę cukru (ok.1 łyżeczka), cynamon i syrop kokosowy. Syrop akurat miałam pod ręką dlatego go użyłam, ale można go pominąć.
- Całość mieszamy dokładnie razem.
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez kilka minut z każdej strony.
- Gotowe posypujemy cukrem pudrem, polewamy syropem klonowym lub jemy z tym na co mamy ochotę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz