Składniki:
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1-2 łyżki kakao
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- łyżka cukru
- łyżka syropu waniliowego
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe i roślinne mieszamy razem i zaczynamy gotować.
- Gdy już będzie gorące dodajemy kakao i czekoladę. Dokładnie mieszamy.
- Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier oraz syrop. Ponownie mieszamy.
- Przelewamy do kubka i gotowe :)
Gorącą czekoladę można udekorować bitą śmietaną roślinną, lodami lub wegańskimi piankami marshmallows. Niestety nie wiem gdzie można je kupić, mi pianki przywiozła siostra z Niemiec. Taka czekolada jest idealna w chłodne dni lub gdy wieczorem mamy po prostu ochotę na odrobinę słodkości :)
Boska, idealna na wieczór pod kocem z dobrą książką :)
OdpowiedzUsuń