czwartek, 14 sierpnia 2014

Placuszki jaglane z makiem

Ostatnio stwierdziłam, że muszę zrobić kolejną wersję placków jaglanych, a ponieważ miałam ochotę na mak to połączyłam go właśnie z tymi plackami :)

















Składniki:

  • szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka maku

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto połączyć, a następnie dodać mak i wymieszać.
  2. Smażyć placuszki na wolnym ogniu przez kilka minut.
  3. Zjeść z cukrem pudrem lub konfiturą :)

Placuszki są dość szybkie w przygotowaniu, z przepisu wychodzi około 7 średnich placków. Są one bardziej kruche niż placki z ugotowanej kaszy jaglanej, ale bardzo dobre :)


2 komentarze:

  1. bardzo fajne placuszki. i chociaż za makiem nie przepadam, to chętnie bym się na nie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można pominąć mak albo zamiast niego dodać jakieś owoce :)

      Usuń