Składniki:
- woreczek dowolnego ryżu (100 g)
- 4-5 szklanek gorącej wody
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż do miękkości ze szczyptą soli.
- Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka i blendujemy z dwoma szklankami wody. Po chwili dodajemy resztę wody i ponownie blendujemy.
- Mleko przelewamy przez sitko i gotowe :)
Jeśli ktoś lubi gęste mleko niech doda 3 szklanki wody- ja dodałam 5, bo nie lubię gęstego mleka. Z woreczka ryżu i 4 szklanek wody wychodzi litr mleka. Ryż można gotować z laską wanilii lub cynamonu, żeby mleko miało bardziej wyraźny smak lub można dodać cukier czy na przykład syrop klonowy, aby było słodkie.
o, właśnie takiego przepisu szukałam! sklepowe mleka roślinne rzeczywiście są bardzo drogie i warto zrobić je samemu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przyda :)
UsuńMleko ryżowe jest super. Polecam też kokosowe - pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosowe <3
UsuńRyżowe można robić na kilka sposobów. Jest mdłe, to prawda, ale wystarczy odrobina jakiegoś dodatku i sprawdza się. Lubię.
OdpowiedzUsuńMleka roślinnego bezpośrednio ze szklanki nie piję, więc mdły smak bez dodatków mi nie przeszkadza. Ale na pewno będę eksperymentować :)
OdpowiedzUsuńNie polecam gotować ryżu w woreczq foliowym, przecież ta folia to trucizna!
OdpowiedzUsuńPycha ! Tylko nie gotujcie niczego razem z woreczkiem.Trujące składniki uwalniaja sie pod wpływem temperatury i wchodzą do ryżu.
OdpowiedzUsuń