poniedziałek, 23 lutego 2015

Churros

Pyszne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku :) Churros- obowiązkowo z czekoladą!













Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2.5 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier i cynamon do posypania


Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z pieca, dodajemy olej oraz mąkę i mieszamy, Powinno nam wyjść bardzo gęste ciasto.
  2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy paski na papier do pieczenia i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C. To jest wersja bardziej light- tradycyjnie wyciska się paski ciasta do gorącego oleju i smaży, aż będą złote.
  3. Po wyciągnięciu z piekarnika/oleju posypujemy je cukrem i cynamonem.

Churros świetnie smakują z rozpuszczoną czekoladą, syropem czekoladowym albo gorącą czekoladą- jeśli szukacie przepisu na pyszną czekoladę to polecam tradycyjną lub z chili :)



2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, zwłaszcza w zestawieniu z tą czekoladą ;)
    W dzieciństwie jadłam podobne ciastka, ale kompletnie nie pamiętam smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. wegańskie ciasto ptysiowe, wow!
    do tej pory mi się go nie udało "pokonać", więc tym chętniej wypróbuję :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń