Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2.5 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier i cynamon do posypania
Przygotowanie:
- Wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z pieca, dodajemy olej oraz mąkę i mieszamy, Powinno nam wyjść bardzo gęste ciasto.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy paski na papier do pieczenia i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200°C. To jest wersja bardziej light- tradycyjnie wyciska się paski ciasta do gorącego oleju i smaży, aż będą złote.
- Po wyciągnięciu z piekarnika/oleju posypujemy je cukrem i cynamonem.
Churros świetnie smakują z rozpuszczoną czekoladą, syropem czekoladowym albo gorącą czekoladą- jeśli szukacie przepisu na pyszną czekoladę to polecam tradycyjną lub z chili :)
Wyglądają bardzo smakowicie, zwłaszcza w zestawieniu z tą czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie jadłam podobne ciastka, ale kompletnie nie pamiętam smaku...
wegańskie ciasto ptysiowe, wow!
OdpowiedzUsuńdo tej pory mi się go nie udało "pokonać", więc tym chętniej wypróbuję :) dzięki za przepis!