Składniki:
Na spód:
- dwie szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- łyżka oliwy
- łyżeczka suchych drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatki:
- sos pomidorowy
- kilka kawałków ananasa
- roślinne salami
- kukurydza
- oliwki
- cebula
- ser roślinny (można pominąć)
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na kilka minut. Następnie przelewamy je do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Smarujemy je oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
- Po opływie czasu wyciągamy ciasto i formujemy z niego spód do pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około pół godziny i pożeramy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz