wtorek, 10 lutego 2015

Wegańska pizza

Długo się do niej zabierałam, ale w końcu ją zrobiłam :) Bogata w dodatki, pyszna i zdrowsza od "tradycyjnej" wersji- wegańska pizza!















Składniki:

Na spód:
  • dwie szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suchych drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Dodatki:
  • sos pomidorowy
  • kilka kawałków ananasa
  • roślinne salami
  • kukurydza
  • oliwki
  • cebula
  • ser roślinny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na kilka minut. Następnie przelewamy je do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Smarujemy je oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  2. Po opływie czasu wyciągamy ciasto i formujemy z niego spód do pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około pół godziny i pożeramy :)

Pyszna pizza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz