sobota, 14 lutego 2015

Tort brownie z kremem malinowym

Ten kto uwielbia torty czekoladowe będzie zachwycony! Tort brownie z kremem malinowym- oczywiście w kształcie serca, bo to walentynki :)

















Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • troszkę mniej niż pół szklanki oleju
  • pół szklanki kakao
  • 3/4 mleka roślinnego (bądź wody)
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • posiekana czekolada lub orzechy (opcjonalne)
Dodatkowo:
  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego
  • cukier puder i maliny bądź fix do kremu malinowego
  • pół tabliczki czekolady

Przygotowanie:

  1. Suche i mokre składniki osobno mieszamy, a następnie mieszamy je razem. Wykładamy do formy (najlepiej w kształcie serca) i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
  2. Gdy ciasto stygnie ubijamy stałą część mleczka kokosowego, dodajemy cukier i maliny bądź fix do ciast o smaku malinowym. Przyozdabiamy ciasto kremem i rozpuszczoną czekoladą.

Jeżeli ktoś nie ma formy w kształcie serca może upiec ciasto w okrągłej formie i później trochę je przyciąć aż wyjdzie kształt serca. Skrawki wtedy szybko pożeramy, żeby nikt nie widział :)


Walentynkowe menu

2 komentarze: