środa, 4 marca 2015

Pierogi ruskie

Już jakiś czas temu zastanawiałam się nad zrobieniem wegańskich pierogów ruskich, ale albo nie było czasu albo mi się nie chciało... I to był błąd, bo pierogi są pyszne, a różnica pomiędzy "tradycyjnymi" a wegańskimi nie jest wyczuwalna. Trochę niestety się przeliczyłam jeśli chodzi o moje zdolności lepienia pierogów... :P Najważniejsze, że były smaczne :)














Składniki:

na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200-250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
na farsz:
  • kostka tofu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • duża cebula
  • kilka średnich, ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto na pierogi i odstawiamy (najlepiej przykryć folią czy ściereczką, aby się nie wysuszyło).
  2. Tofu rozdrabniamy, dodajemy sok z cytryny, podsmażoną cebulkę, ziemniaki i mieszamy. Całość doprawiamy według uznania.
  3. Z rozwałkowanego ciasta na pierogi wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie i zjadamy :)

Ja pierogi uwielbiam podsmażone obowiązkowo z cebulką :D



4 komentarze:

  1. Ja chyba nigdy nie jadłam ruskich pierogów :P Twoje wyglądają przepysznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam robić pierogi :D Ale w sumie nie przepadam aż tak za ich jedzeniem ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha ja mam odwrotnie. Jeść uwielbiam, ale lepienie opornie mi na razie idzie... :P

      Usuń
    2. Hehe mam tak samo - jedzenie nie jest dla mnie problemowe, gorzej się wziąć za lepienie :) Poznałem je w "W gruncie rzeczy", w domu wyszły mi takie (lepiej smakowały niż wyglądały). https://plus.google.com/photos/104844217196816661366/albums/5862755914615706225/6038556628921731682?banner=pwa&pid=6038556628921731682&oid=104844217196816661366 Pozdrawiam :)

      Usuń