Składniki (tortownica 24 cm) :
Na placek:
- szklanka mąki
- 100 g margaryny roślinnej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- ekstrakt z wanilii
- lodowata woda
Na nadzienie dyniowe:
- 2 szklanki upieczonej dyni
- szklanka mleka roślinnego
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarki. Następnie ucieramy w blenderze razem z margaryną, cukrem, solą i ekstraktem. Po chwili dodajemy stopniowo wodę, aż masa zacznie tworzyć całość. Owijamy masę folią i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
- Kiedy ciasto jest w zamrażarce przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie dyniowe.
- Wyciągnięte z zamrażarki ciasto musimy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można je podpiec 5-10 min. w piekarniku w temperaturze 200°C, ale należy pamiętać o fasolkach do pieczenia. Ja o nich zapomniałam i boki ciasta mi opadły. Jeśli ktoś ma dobry piekarnik nie musi najpierw podpiekać.
- Na ciasto wylewamy nadzienie dyniowe i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż nadzienie będzie mieć odpowiednią konsystencję.
- Po wystudzeniu dekorujemy śmietaną kokosową (stała część mleka kokosowego ubita z cukrem).
Ostatni raz taką tartę dyniową na słodko jadłam chyba 2 lata temu, troszkę zatęskniłam ;)
OdpowiedzUsuńTo trzeba szybko zrobić póki jeszcze jest dynia :D
Usuńprezentuje się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJesień bez tarty dyniowej to nie jesień ;D !
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
Usuń