środa, 5 listopada 2014

Placek dyniowy

Placek dyniowy w okresie jesiennym to dla mnie wypiek obowiązkowy :) Dynia ma mnóstwo zastosowań, ja dzisiaj pokażę Wam jak łatwo przygotować taki placek.
















Składniki (tortownica 24 cm) :


Na placek:
  • szklanka mąki
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • lodowata woda

Na nadzienie dyniowe:
  • 2 szklanki upieczonej dyni
  • szklanka mleka roślinnego
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Dodatkowo:
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Mąkę wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarki. Następnie ucieramy w blenderze razem z margaryną, cukrem, solą i ekstraktem. Po chwili dodajemy stopniowo wodę, aż masa zacznie tworzyć całość. Owijamy masę folią i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
  2. Kiedy ciasto jest w zamrażarce przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na nadzienie dyniowe.
  3. Wyciągnięte z zamrażarki ciasto musimy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można je podpiec 5-10 min. w piekarniku w temperaturze 200°C, ale należy pamiętać o fasolkach do pieczenia. Ja o nich zapomniałam i boki ciasta mi opadły. Jeśli ktoś ma dobry piekarnik nie musi najpierw podpiekać.
  4. Na ciasto wylewamy nadzienie dyniowe i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż nadzienie będzie mieć odpowiednią konsystencję.
  5. Po wystudzeniu dekorujemy śmietaną kokosową (stała część mleka kokosowego ubita z cukrem).



6 komentarzy: