Składniki:
- 1.5 szklanki mąki ryżowej
- 1.5 szklanki mąki żytniej
- pół szklanki posiekanych migdałów
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół szklanki oleju
- około 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru
- ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
- Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, olej, ekstrakt i całość ugniatamy. Jeżeli masa nie będzie się kleić można dodać jeszcze trochę mleka.
- Masą wykładamy papilotki (najlepiej silikonowe lub metalowe). Najlepiej masę wyłożyć tak, aby powstało w środku delikatne wgłębienie na nadzienie.
- Pieczemy do pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Im dłużej pieczemy tym bardziej będą kruche i chrupiące.
- Po wystygnięciu zjadamy z ulubionym dżemem bądź innym nadzieniem :)
Z przepisu wychodzi mniej więcej 30 ciasteczek, ale znikają bardzo szybko ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz