Składniki:
Na ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny roślinnej
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- ekstrakt waniliowy
- lodowata woda
Na nadzienie:
- 4-5 szklanek jagód
- 2/3 szklanki cukru (jeśli używacie jagód ze słoika, które były już słodzone użyjcie mniej cukru)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę, margarynę, cukier i sól ucierać w blenderze. Następnie dodać ekstrakt i stopniowo dodawać wodę, aż masa będzie tworzyć całość. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. I tutaj jak kto woli- można podpiec spód lub tego nie robić. Ja zawsze podpiekam, bo wolę mieć pewność, że będzie upieczony i chrupiący.
- Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy razem i wylewamy całość na spód tarty.
- Pieczemy około 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
- Czekamy aż ostygnie lub tak jak ja jemy jak jeszcze jest ciepła :)
Zawsze robiąc spód do tarty wkładałam mąkę i ostrze blendera na chwilę do zamrażarki, a później wkładałam również przygotowane ciasto do zamrażarki. Tym razem tego nie zrobiłam i wyszło w sumie tak samo. Warunek jest taki, że margaryna musi być z lodówki i woda musi być lodowata. No i trzeba działać w miarę szybko, żeby z ciasta nie zrobiła się klejąca papka, ale zawsze w takiej sytuacji można je włożyć do tego zamrażalnika ;) Z tego przepisu powinno wam zostać trochę ciasta na ewentualne ozdoby takie jak paski na górze tarty, jednak jeśli ktoś chce bardziej ją przyozdobić proponuję zwiększyć trochę ilość ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz