czwartek, 30 października 2014

Halloweenowe mumie

Dzisiaj mam dla Was szybką halloweenową przekąskę- mumie z ciasta francuskiego. Ja zrobiłam je w wersji na słono, ale równie dobrze można je zrobić na przykład z owocami.















Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mały brokuł
  • puszka kukurydzy
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie: 






1. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, a następnie wycinamy w nich linie takie jak na zdjęciu









2. Ciasto w części bez linii smarujemy przecierem   pomidorowym, nakładamy kawałki brokuła, kukurydzę i zawijamy paski. Trójkąt u góry zawijamy tak, aby wyglądał jak głowa.









3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. 
Po upieczeniu można dorobić im oczy używając przecieru :)



Dodatki można wybrać dowolne- słone lub słodkie. Proponuję paski przeciągać z jednego boku aż do końca drugiego, ponieważ zostawiając je w połowie po upieczeniu mogą zepsuć efekt.



1 komentarz:

  1. Haha kolejny szalony pomysł ;D Jak znalazł na imprezę halloweenową ;D

    OdpowiedzUsuń