Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin lub po prostu na noc.
- Do namoczonych płatków dolewamy kolejne dwie szklanki wody i dokładnie miksujemy.
- Przelewamy mleko przez sitko lub gazę i gotowe :)
Jeśli ktoś chce, aby smak był bardziej wyraźny może dodać na przykład szczyptę soli i łyżkę syropu klonowego. Takie mleko nie zawiera konserwantów więc należy je przechowywać w lodówce 3-5 dni. Jest to świetna alternatywa dla kupnego mleka.
Też ostatnio takie robiłam! Dałam tylko trochę więcej wody, ale ogólnie pycha i łatwizna :) !
OdpowiedzUsuńMi też bardzo zasmakowało to mleko :D
Usuńwłaśnie takiego przepisu szukałam :) zabieram się za domowe mleko!
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuńmuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWarto ;)
UsuńPycha, właśnie też tak robię, chociaż czasami nawet nie odcedzam, na przykład do musli nie trzeba :-)
OdpowiedzUsuń