piątek, 17 października 2014

Mleko owsiane

Kolejny przepis na mleko domowej roboty- tym razem owsiane. Tanie, szybkie w przygotowaniu i dobre :)



















Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin lub po prostu na noc.
  2. Do namoczonych płatków dolewamy kolejne dwie szklanki wody i dokładnie miksujemy.
  3. Przelewamy mleko przez sitko lub gazę i gotowe :)

Jeśli ktoś chce, aby smak był bardziej wyraźny może dodać na przykład szczyptę soli i łyżkę syropu klonowego. Takie mleko nie zawiera konserwantów więc należy je przechowywać w lodówce 3-5 dni. Jest to świetna alternatywa dla kupnego mleka.


7 komentarzy:

  1. Też ostatnio takie robiłam! Dałam tylko trochę więcej wody, ale ogólnie pycha i łatwizna :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie takiego przepisu szukałam :) zabieram się za domowe mleko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, właśnie też tak robię, chociaż czasami nawet nie odcedzam, na przykład do musli nie trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń