sobota, 26 marca 2016

Wielkanocne babeczki II

W zeszłym roku zrobiłam takie babeczki i.... zapomniałam je wstawić na bloga. Może w tym roku posłużą komuś jako inspiracja :)




Składniki:

  • babeczki (dorzuciłam do nich płatki czekoladowe i masło orzechowe. Płatki czekoladowe wymieszałam z ciastem, nakładałam po łyżce ciasta do papilotek, na to pół łyżeczki masła orzechowego i druga łyżka ciasta)
  • masa cukrowa
  • łyżeczka płatków czekoladowych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • śmietana kokosowa (ubita stała część mleka kokosowego + cukier + opcjonalnie ekstrakt z wanilii)

Przygotowanie:

  1. Z masy cukrowej lepimy ozdoby: uszy zajączka, dzioby kurczaków, noski i tylną część królika :) Roztapiamy czekoladę i rysujemy wąsy oraz lepimy gniazdo.
  2. Śmietanę kokosową dzielimy na trzy części i barwimy na zielono, żółto i jedną część zostawiamy białą.
  3. Jedną cześć babeczek dekorujemy zielonym kremem i kładziemy na to króliczka. Można również zrobić gniazdko. Z roztopionej, ale bardzo gęstej czekolady formujemy gniazdo i odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej wylać sporą część czekolady i za pomocą wykałaczki układać gniazdo. Do środka wkładamy cukierki przypominające jajka lub lepimy jajka z masy cukrowej.
  4. Drugą część babeczek dekorujemy na żółto (można dodatkowo posypać zabarwionymi na żółto wiórkami, jeśli ktoś ma barwnik w proszku może go rozmieszać np z alkoholem). Układamy oczy z płatków czekoladowych i dzioby z masy cukrowej.
  5. Trzecią część babeczek dekorujemy na biało i posypujemy wiórkami kokosowymi bądź płatkami migdałowymi. Dokładamy oczy z płatków czekoladowych, wąsy zrobione z roztopionej czekolady, nos z masy cukrowej i uszy.


Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej instrukcji jak ulepić coś z masy cukrowej, postaram się wytłumaczyć :)
  • królik: z białej masy cukrowej lepimy większą kulkę i delikatnie ją spłaszczamy. Lepimy malutką kulkę i za pomocą wykałaczki strzępimy ją, aby przypominała ogonek. Lepimy dwa owalne kształty przypominające stopy. Następnie lepimy dwa mniejsze kształty z różowej masy cukrowej i przylepiamy je do stóp. Stopy mocujemy za pomocą wody (odrobina!) do tułowia i na samą górę przyklejamy ogonek.
  • zajączek: z roztopionej czekolady rysujemy wąsy i odstawiamy do zastygnięcia. Z białej masy cukrowej lepimy większe łezki, a z różowej mniejsze. Różowe łezki przylepiamy na białe. Dodatkowo z różowej masy cukrowej lepimy małą kulkę-nos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz