sobota, 11 kwietnia 2015

Pasztet z pieczarek

To pierwszy pasztet, jaki robiłam i zdecydowanie podbił moje serce. Nie tylko moje, bo w te święta został zjedzony jako pierwszy :) Musicie spróbować!














Składniki:

  • kilogram pieczarek
  • 3 większe cebule
  • 2 duże bułki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz do smaku (warto dodać również pieprz ziołowy)
  • mleko roślinne do namoczenia bułek (może być woda)
  • natka pietruszki (opcjonalne)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy i trzemy na tarce, podduszamy je na patelni.
  2. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy. 
  3. Pieczarki i cebulkę wrzucamy do miski. Moczymy bułki w mleku/ wodzie, odciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy skrobię, posiekaną pietruszkę i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
  4. Pasztet przekładamy do formy i pieczemy około godzinę w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz