Składniki:
na kruche ciasto:
- szklanka mąki
- 100 g margaryny roślinnej
- 2-3 łyżki cukru bądź innego słodzika
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii
- lodowata woda
na "kajmak":
- szklanka daktyli (namoczone przez noc)
- szklanka orzechów ziemnych (namoczone przez noc)
- ekstrakt z wanilii
- mleko roślinne
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto (oprócz wody) wsypujemy do blendera i ucieramy chwilę. Dodajemy stopniowo wodę, aż ciasto zacznie tworzyć całość. Ugniatamy i wykładamy ciastem formę. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 200°C aż ciasto się zarumieni. Pamiętajcie, aby wysypać czymś formę tak, żeby ciasto się nie zapadło w piekarniku np. fasolkami do pieczenia.
- Orzechy i daktyle blendujemy razem. Dodajemy trochę mleka i ekstrakt z wanilii. Dalej blendujemy, aż masa będzie gładka.
- Kiedy ciasto wystygnie wylewamy na nie masę i dekorujemy według uznania. Ja udekorowałam migdałami (sparzyłam je wodą, żeby brązowa skórka odeszła), gorzką czekoladą i kandyzowanymi owocami :)
Ty masz takie wspaniałe przepisy, koniecznie muszę taki mazurek zrobić, nie musi być przecież tylko na święta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Mi tak zasmakował, że za jakiś czas zrobię go w formie tartaletek :)
Usuń